Om Wu Jing

Wu Jing – soloflöjtist

Wu Jing with her flute in Stockholm

Konserter och framträdanden

Debutkonsert med Kungliga Filharmonikerna 2016
Mozarts flöjtkonsert i Gyllene Salen på Musikverein i Wien
Konsert arrangerad av UNESCO i Paris
Internationella Flöjtfestivalen i Pekings Konserthus
Konsertturné i Kina med den Svenska Lyxorkestern
Dokumentär av Wu Jings liv på China Central Television (CCTV4) åren 2007, 2008 och 2016
Dokumentärfilm på SVT om Wu Jing som heter “Wu Jings Omöjliga Dröm” som kommer att visas den 10 november 2016
Mer information finner ni om Wu Jing på Sveriges Radio, Facebook och Youtube. Besök gärna
www.wujing.se

Wu Jing föddes i staden Huang Qiao i sydöstra Kina. Jings pappa var lärare och familjen bodde därför i en lärarbostad där Jing hade många vänner. Men när det var dags för Jing att börja skolan så beslöt familjen att hon skulle studera på en internatskola för synskadade barn, med musikinriktning, som låg tre timmar bort.

Vid åttaårsåldern började Wu Jing spela kinesisk bambuflöjt samtidigt som hon tog sig an den västerländska tvärflöjten och redan vid tolv års ålder så turnerade Jing i Jiangsuprovinsen i Kina. Utmärkelser och pris följde kort därefter och Jing mottog sitt allra första pris som soloartist vid Jiangsu Provincial Instrumental Contest och hon lyckades även komma på tredje plats i Kinas nationella tävling “Fucai Cup Instrumental.”

När Jing hade kommit till den punkt då det var dags att välja karriär föreslog många att hon skulle bli massör som är ett vanligt yrke för synskadade i Kina – men Jing gjorde upp en helt annan plan för sin framtid. Hon bestämde sig för att studera musik i USA och det tog inte lång tid förrän hennes dröm om att bli musiker att förverkligas. Hon började spela med flöjtisten Vanita Hall Jones och hon fick många uppdrag att spela solokonserter i många amerikanska städer såsom i Washington D.C., New York, Atlanta, Boston, Baltimore, m.fl.

 

Men innan Jing reste till USA så hade hon förälskats sig i en svensk man och efter ett års långdistansförhållande och flertalet resor över Atlanten bestämde de sig till slut för att hon skulle flytta till Sverige. Wu Jing lärde sig snabbt svenska och hon fortsatte jobba målmedvetet på sin musikaliska karriär. Hon studerade bl.a. för den välrenommerade svenska flöjtisten Jan Bengtson, verksam i Kungliga Filharmoniska Orkestern, som numera även är hennes mentor.Wu-Jing-and-bamboo-flute

Wu Jing debuterade som den första blinda flöjtisten att någonsin spela i en symfoniorkester med Kungliga Filharmonikerna, i Stockholms Konserthus, våren 2016. Att kunna följa dirigenten som blind möjliggjordes för Wu Jing genom en ny teknik som heter Techsense, där dirigentens rörelser omvandlas till signaler som Jing kan känna under sin fot.

Wu Jing har gett mängder med konserter i Sverige och internationellt. Hon har spelat i många svenska kyrkor, medverkat i en konsert arrangerad av UNESCO i Paris, framfört Mozarts flöjtkonsert i Gyllene Salen på Wiens Musikverein och deltagit som gästspelare på en internationell flöjtfestivalen i Beijing.
Tillsammans med pianisten Lennart Simonsson och Svenska Lyxorkestern har Jing turnerat i Kina
och spelat för flera tusen åhörare. Hennes musik och historia har tidigare sänts på Sveriges Radio i
P2, P4 och P5. Till hösten kommer vi dessutom att få se en dokumentärfilm på SVT som heter ”Wu Jings omöjliga dröm.”

Med musiken som en ständig inspirationskälla har hon även kunnat hantera de hinder som hon ibland kan uppleva i vardagen till följd av hennes synnedsättning. Utöver musiken så har Jing även tävlat som kortdistanslöpare och hon har vunnit fjorton guldmedaljer i olika nationella och internationella friidrottstävlingar. Bland annat så har hon tävlat i Asian Sports Championship 2003 samt i Paralympiska Sommarspelen 2004, i Aten.

Musiken har verkligen förändrat Jings liv och givit henne oändligt med energi och inre styrka. Hennes musik känner inga gränser, utan hon brinner för att få sprida glädje och inspiration genom sin musik.

Film trailer Wu Jing’s dream:

Blinda tvärflöjtisten Wu Jing “ser” dirigenten med sin högra fot
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4416&artikel=6438532
Första blinda flöjtisten i en symfoniorkester – P5 STHLM | Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2842&artikel=6449399
Asia Calling on Wu Jing’s story:

Wu Jing performs Chinese bamboo flute: